Od 9.12.2019 do 16.12.2019 RC Ráčik organizuje zbierku pre psí útulok Sloboda zvierat v Bratislave. Nicol už niekoľko desiatok rokov pred Vianocami navštevuje psie útulky v CZ. Teraz sa rozhodla pomôcť aj útulku u nás v Bratislave.

Vybrala Slobodu zvierat, pretože ju osobne pozná, a pozná aj dlhý a ťažký príbeh založenia útulku. Bol otvorený roku 1995, kedy vyhral konkurz na vykonávanie asanačných činnosti. Do vtedy žiadna iná služba takto nefungovala. O rok neskôr zriadili prvú pohotovostnú linku na pomoc opusteným zvieratkám. Útulok tak ako vyzerá dnes, bol vybudovaný v roku 2000. V roku 2014 zachránili 2 786 zvierat, z toho 2 050 našli nový domov a 648 sa vrátilo pôvodným majiteľom. Číslo sa v priebehu rokov pohybuje, ale drží sa cez 2000 zvierat ročne. V roku 2017 Sloboda zvierat v Bratislave dostala 940 podnetov na týranie zvierat, kde väčšina z nich bola dôvodná a 700 sa ich podarilo vyriešiť. Ten istý rok prijal 2 108 psov a mačičiek. Spoločne s ďalšími regionálnymi útulkami Slobody zvierat ich bolo 4 260.

Verím, že sa nájdu aj ďalší milovníci zvierat a pomôžu tým malým / stredným / veľkým, bezbranným a chlpatým krásavcom a krásaviciam lepšie tráviť čas.

Priania psíkov a mamičiek pod tohtoročný stromček:

– krmivo a to v podstate akékoľvek. Okrem granulí a konzerv pre mačky a psov rôznych váhových a vekových kategórií využijú aj ryžu či cestoviny

– použité veci (ale samozrejme funkčné), rôzne chovateľské potreby ako obojky a vôdzky, náhubky, oblečenie pre (hlavne menších) psov, pelechy, plastové či látkové, Mačacie škrabadlo a domček, misky, hračky

– na vybláznenie využijú aj textil ako uteráky, deky, plachty, obliečky, vankúše a paplóny (ak nie sú páperové) a menšie koberce.

Ak by ste mali aj iné dary, prosím, pred tým ako ich odnesiete do RC Ráčik od 9. – 16.12.2019 informujte sa na gottwaldnicol@gmail.com, či takú vec útulok využije. Veci môžete nosiť počas určeného týždňa kedykoľvek počas otváracích doby RC Ráčik. 17.12.2019 darčeky odvezieme šťastným chlpáčom :).

Všetkým ďakujeme.

Zbierka pre Slobodu zvierat